Behandling av fedme hos barn og unge
Når man skal vurdere behandlingstiltak for fedme hos barn og unge, er det viktig å velge sine kamper med omhu. Som nevnt tidligere kan det være andre vansker som er viktigere å ta tak i enn selve overvekten, og iallfall ta utfordringene i riktig rekkefølge.
Behandling av fedme hos både barn, unge og voksne er først og fremst gjennom endring av livsstil som fører til en balanse mellom energiinntak (mat) og energiforbruk (fysisk aktivitet). Gjennom et godt samarbeid mellom helsepersonell (som rådgivere), foreldre og barnet selv, kan man få til mange fornuftige livsstilstiltak. Det lønner seg imidlertid å skynde seg langsomt, hvilket vil si å greie noen få endringer som man synes er akseptable og overkommelige, før man går videre til nye tiltak. Det er også viktig at tiltakene er familiefokuserte, dvs at det ikke er bare barnet eller ungdommen som skal endre seg men at resten av familien støtter opp om tiltakene med tilsvarende endringer.
De lokale tilbudene varierer mye, men flere kommuner tilbyr organiserte bra-mat kurs eller felles-treninger. Hos noen er disse tiltakene organiserte gjennom Frisklivssentralene.
Tilbudene i spesialisthelsetjenesten varierer også en del mellom ulike helseforetak, men de fleste vil søke å få til et samarbeid med kommunehelsetjenesten. Noen helseforetak tilbyr behandling ved rehabiliteringssentre for barn og unge (og deres familier) med spesielt alvorlig fedme, men også her er fokuset på endring av livsstil.
Det er ingen godkjent medikamentell behandling for fedme hos barn og unge pr i dag. Kirurgisk behandling av fedme hos ungdom er under utprøving også i Norge (ved Senter for sykelig overvekt i Tønsberg). Kirurgisk behandling hos voksne er velprøvd med lav komplikasjonsrisiko og rask og effekt de første to årene. Varig god effekt av operasjon er likevel avhengig av at man samtidig får til endringer av livsstilen.