Energi inn og energi ut
Vi lever i et fedmeframkallende miljø med mat lett tilgjenelig, uten at vi trenger å anstrenge oss. Inntak av sukkerholdig drikke og "fast food" har økt og store porsjoner er medvirkende årsaker til overvekt. Det krever av oss at vi må være bevisste på hvilke matvarer vi velger å spise, og hvor store porsjoner vi spiser.
Studier fra Norge viser at den fysiske aktiviten har gått ned de senere årene, noe som er medvirkende årsak til at fler og fler har blitt mer og mer overvektig. Denne utviklingen må hver og en bidra aktivt med å forhindre. Selv om det er anstrengende å hele tiden tenke på hvordan vi lever, er det nødvendig for å forhindre at vi får fedme.
Barn og ungdom i alderen 11-16 år sitter stille foran pc-en eller tv-en - eller gjør lekser - i gjennomsnitt 40 timer pr. uke utenom skoletid. (kilde: Handlingsplan for fysisk aktivitet 2005 – 2009)
TV-tid 4-5 t/dag øker risikoen for overvekt 4-5x sammenlignet med TV-tid 0-2 t/dag hos barn og unge
Intervensjonsstudier har vist like god effekt av redusert inaktivitet som økt fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet virker inn på overvekt fordi den gir økt energiomsetning og ved at muskelmassen øker. Forbruket av energi øker både under aktiviteten og etterpå. Utvikling av økt muskelmasse og samtidig redusert fettprosent i kroppen kan endres gjennom fysisk aktivitet. Energiomsetningen (forbrenningen) øker med økt muskelmasse, fordi energiomsetningen i muskelvev er høyere enn i fettvev.
En kropp med økt muskelmasse vil forbrenne mer kalorier også i hvile (basalstoffskifte øker). I tenårene er det dessverre mange som slutter med organisert fysisk aktivitet. De som slutter å være aktive, har en større risiko for en livsstil som også på andre områder er uheldig for vekten og helsen. Inaktive ungdommer har oftere et usunt kosthold.
Økt deltakelse i fysisk aktivitet i skoletiden kan motvirke overvekt. Flertallet av elever i grunnskolen ønsker seg mer fysisk aktivitet i skoletiden og de trives i kroppsøvingstimene. Forskning har vist at det også er noen som mistrives, og at psykiske eller sosiale årsaker oppgis som årsak til fravær fra gymtimene.
For å bedre situasjonen har gutter foreslått økt tilgang til gymsal, og opprette skolelag, og flere utendørsaktiviteter i friminuttene, mens jenter ønsker mer dans og flere alternativer til tradisjonelle ballspill. De unge selv legger vekt på at innholdet i timene er variert, og at det har betydning at de får inspirasjon, støtte og oppmuntring.